donderdag 11 januari 2007

Week 2

Eindelijk weer een fatsoenlijke internetverbinding, dus hoogste tijd voor een update. Bijzonder toch dat je in een relatief afglegen plaats als Sagada perfect kan internetten, maar dat in steden als Baguio en Iligan dit bijna onmogelijk lijkt.

Sagada
In Sagada hebben we een spannende wandeling gemaakt via een begraafplaats, langs hangende doodskisten en door een grot met rivier. We hadden ons iets meer voorgesteld bij de hangende doodskisten, maar we hebben er slechts enkele gezien van een afstand. Toch was de wandeling wel avontuurlijk, want we hadden besloten het zonder gids te doen, maar de beschrijving in de Lonely Planet was toch niet overal even duidelijk en er liepen wel heel veel paadjes. Uiteindelijk bereikten we aan het eind de grot, waar je doorheen zou kunnen lopen. Gelukkig hadden we onze hoofdlampjes meegenomen, maar niet overal bleek de rivier in de grot even gemakkelijk doorwaadbaar. Er kwam ook nog wel het nodige klim en klauterwerk bij kijken. Maar dat maakte het alleen maar spannend! Eenmaal uit de grot moesten we ons nog haasten naar ons hotel om op tijd de bus te kunnen halen naar Baguio.

Bij die bussen hier werkt het als volgt: Er is een soort van dienstregeling, maar als de bus eerder vol is vertrekt deze gewoon. Wij liepen op weg naar ons hotel langs de bushalte en zagen nog geen bus (was 1 uur voor vertrek). Een half uur later waren we er weer, met onze bagage en er was geen bus. Uiteindelijk bleek deze al lang en breed te zijn vertrokken! Balen! En dat was de laatste verbinding met Baguio, wat nu?
Uiteindelijk zijn we er gelukkig toch nog gekomen, met de jeepney naar Bontoc, tricycle, tricycle, tricycle, en uiteindelijk busje (van) naar een plaats halverwege op de route, waar gelukkig nog weer een van stond die net naar Baguio ging vertrekken! Gelukkig, we hebben het gehaald!

De volgende dag ging Yvonne verder naar Manila voor haar PLG-meeting en hielden wij een rustdag in Baguio. Daar hebben we over de 3kmĀ² grote markt gelopen en zijn we gaan shoppen in de SM City Mall.
Volgende dag (vrijdag 5 januari) hadden we een directe verbinding naar Manila in een comfortabele airco-bus. Daar hebben we 's avonds gegeten met Yvonne en een aantal VSO-ers en wat spullen achter gelaten, zoals bergschoenen en truien.


Iligan
Na een airco taxi, airco vliegtuig en airco bus was het toen we in Iligan uitstapten alsof we in een sauna waren beland. Misschien niet zozeer extreem warm, maar vooral heel erg vochtig. Gelukkig konden we weer een koele taxi in naar het huis van Yvonne. Ik herkende het wel van de foto, maar nu zagen we het dan in 3D. Snel onze spullen gedropt, want we hadden alweer afgesproken om te gaan eten met (hoe kan het ook anders) een aantal VSO-ers in Iligan. Lekker gegeten, maar daarna verlangden we toch wel naar ons bed. Eerst nog even een matras gehaald bij VSO-er Rogier voor Yvonne, aangezien zij zo gastvrij was om haar eigen (brede) bed aan ons aan te bieden. Maar jeetje wat was het enorm warm en vochtig in haar huis. Ik begrijp niet dat ze dat volhoudt. De fan boven haar bed hielp niet erg dus na een zweterig nacht hebben we toch maar besloten naar een hotel met airco te gaan. Wij zijn kennelijk niet zo snel gewend aan het klimaat hier.

Zondag had Yvonne nog vrij, dus gingen we, samen met Keniaanse VSO-er Charles naar de Tinago (= Verborgen) Falls. Dit is echt paradijs op aarde! We hebben er heerlijk gezwommen en genoten van de prachtige waterval. Bij terugkomst eerst naar de markt om ingredienten voor onze maaltijd te halen. Bij Yvonne hebben we vervolgens lekkere groente curry gegeten. Maar nog altijd geen Giovani ontmoet.... (Ik werd toch wel nieuwsgierig!)
Vervolgens hebben we ingecheckt in het hotel (waar Yvonne nog 10% extra VSO-korting regelde) en heerlijk koel geslapen.

Maandag hebben we lekker uitgeslapen. Yvonne was gaan 'werken' (foto's uploaden en aan collega's laten zien) en wij hebben een poging gedaan te achterhalen hoe we weer met de boot op Bohol konden komen. Het regende de hele dag enorm hard, dus verder hebben we ook niet veel meer gedaan. 's Avonds waren we weer bij Yvonne uitgenodigd: Giovani zou voor ons koken! Nou dat kon hij goed hoor! Lekkere tjap tjoi, gepaneerde kipfiletreepjes met knoflooksaus en gebakken kippenpootjes, met rijst uiteraard en verse ananas toe. Erg lekker hoor! Giovani was nog wat stil (verlegen?), maar leek mij erg aardig. Wel wat tenger (eigenlijk niets voor Yvonne toch?) en vrij klein. Om hem nog wat beter te leren kennen hebben we hem uitgenodigd dinsdagavond met ons ergens te gaan eten.

Dinsdag mochten we een dagje mee naar het werk van Yvonne. Ze had ons bezoek pas de dag ervoor aangekondigd, maar toch was er al een hele tour door de gemeente georganiseerd. Bij aankomst in Kolambugan hebben we eerst heel wat collega's ontmoet en ook kennig gemaakt met de burgemeester. Vervolgens gingen we met de Tourist Officer, beveiligingsmannetje, collega die Yvonne als GIS-student heeft en chauffeur in de van van de burgemeerster de gemeente verkennen. Daar waar de tourist officer uitvoerig zat te vertellen over het zeewier was het eigenlijk veel interessanter te zien hoe de mensen daar in houten hutjes op palen wonen. Bij terugkomst op kantoor hebben we nog thee gedronken met de burgemeester, enkele 3d-projecten bewonderd en nog wat uitleg gekregen van Yvonne wat ze daar nou allemaal doet. Al met al hebben we denk ik wel een redelijk beeld gekregen van wat haar werk inhoud en dat was wel erg leuk! 's Avonds nog heerlijk gegeten met z'n 4en. Giovani kwam nu ook wat meer los, dus dat was erg gezellig. Wel jammer dat we na die avond alweer afscheid moesten nemen... Dan is het toch snel gegaan ineens...

Woensdag moest Yvonne weer een nieuw 3d-project beginnen, dus besloten wij weer verder te reizen. Om 6 uur werden we al opgehaald bij ons hotel door een taxi die ons naar de haven van Cagayan bracht, waar we op de ferry stapten naar Cebu. Gelukkig hadden we een eigen cabin geregeld (business class). Dat stelde op zich niet veel voor; een kamertje met twee matrassen op de grond en een tv. Voordeel was wel dat we dit konden afsluiten en dus onze spullen veilig achter laten als we even een rondje wilden lopen. Uiteindelijk was er aan boord natuurlijk weinig te beleven, dus hebben we vooral liggen lezen en film gekeken. Bij aankomst in Cebu bleek het door ons uit de Lonely Planet uitgekozen hotel niet meer te bestaan; het was inmiddels een school geworden. Gelukkig zat er vlakbij ook een prima hotel.

Tussenstand indruk van de Filippijnen:
- Filippijnen zijn erg aardig en behulpzaam en kunnen bijna allemaal Engels. Da's handig.
- Het kost erg veel tijd om van A naar B te komen. De afstanden zijn erg groot, dus al met al zijn we erg veel dagen aan het reizen.
- Er ligt redelijk wat troep op straat. Waar zijn dan ook die prullebakken???
- Het weer is niet altijd super. Als het zo bewolkt blijft als de afgelopen dagen, dan is het gelukkig niet zo heet, maar voor het snorkelen hebben we toch wel een zonnetje nodig om het koraal goed te kunnen zien. Hopelijk klaart het komende week nog op.

Nu zitten we op Bohol en gaan we de komende dagen eens een kijkje nemen bij de Chocolate Hills en in het Tarsier Visitors Centre.

6 reacties:

 • Ha,

  Eindelijk weer eens een update. Maar voor de leken onder ons....

  Wat is in godesnaam een PLG-meeting, een VSO-er en hoe de f*ck is Giovani???

  Hier is het winderig. Na 5 dagen eenzame opsluiting gister tentamen gehad. Hoop dat ik het gehaald heb, maar zal dit keer geen 8 zijn.

  Nu weer aan het werk en volgende week donderdag lekker naar Parijs!!! Heb gelukkig geen tentamens meer en college begint pas weer begin februari.

  Moest trouwens wel lachen om die dienstregeling. Same same in Thailand. Vol = vol en waarom zou je dan wachten toch??

  Jullie doen het volgens mij verder wel lux hoor. Hotels hier en daar. Ik zat alleen maar in guesthouses. Nu weet ik waar het geld zit.... O, en hoe is het trouwens met het eten? Beetje lekker of tast het jullie darmstelsel al aan??

  Hoop voor jullie dat het weer wat beter wordt zodat jullie wat kunnen zien tijdens het snorkelen en Nemo ook kunnen vinden. Die is echt net als in de film!

  Nou, ik ga verder met mijn dictaten.

  Take care & good travels.

  X Sietske

  Door Anonymous Anoniem, Op 11 januari 2007 11:43  

 • Ha zusje,
  Ja sorry hier wat uitleg:
  VSO is een vrijwillergers organisatie. www.vso.nl Yvonne werkt via deze organisatie bij een gemeente in de Filippijnen. de PLG is een soort Ondernemings Raad van de VSO. Niet echt boeiend mbt onze reis verder. En Giovani is een bekende voetballer ;-) En de filippijnse vriend van Yvonne. Nah veel plezier in parijs en nog dank voor je sms. Mijn sms komt niet aan in NL. En ja Luxe.. ach tis maar wat je luxe vindt. Luxe met kakkerlakker dan.
  Eten is verder eigenlijk niet super. Veel rijst. Gelukkig ook Mc's en pizzahut. Ben net na 2 dagen spetterpoep weer normaal.
  Xjes Anz en Broer

  Door Blogger eEndje, Op 11 januari 2007 13:25  

 • Aaahhhh, de groente curry was toch wat te heet voor jouw oerhollandse darmstelsel. Zijn er geen lekkere springrolls??? Daar was ik altijd fan van.

  Bedankt voor de uitleg. Dit maakt je verhaal een stuk samenhangender.

  Maar ik weet het.... het is altijd fijn als je die oude vertrouwde Mac Donalds tegenkomt. Al is het alleen maar om een colaatje in de airco te drinken. Maar een lekkere Big Mac is natuurlijk ook niet gek na die kilo's rijst. Pizzahut ook al zo'n toptent! Heb er ook een bezoekje gebracht toen ik in Kuala Lumpur zat.

  Geniet van jullie verdere reis en ik wacht de verhalen weer af....

  X Zus

  Door Anonymous Anoniem, Op 11 januari 2007 14:16  

 • Hoi!

  Leuk om weer een verhaal van jullie te lezen! Zo te zien hebben jullie het goed naar jullie zin, heel mooi! Ons smsje is niet aangekomen, weinig bereik? Er staan overigens twee verschillende telefoonnummers, wat is de juiste?

  Hier alles ok!

  Veel plezier nog!

  Groetjes,
  Dennis en Suus

  Door Anonymous Anoniem, Op 11 januari 2007 18:35  

 • ha lieverd, hoe het gaat met jullie? Nog de beste wensen.
  Ik had jullie vorige week al gemaild, maar ik geloof dat ie nooit is aangekomen.

  Wat een wilde verhalen allemaal, ik ben er benieuwd naar de foto's als jullie terug zijn.

  Met mij gaat het wel, alleen erg stress door school. Heb namelijk volgende week tentames.
  Vandaag een dyslectie test gehad, was best moeilijk. En helaas blijkt dat ik dyslecties ben. Heel dom dat dat nu pas is gezegt.
  Vanavond weer werken:(.
  Van het weekend ga ik leren en Oliver komt langs.
  Wat zijn jullie plannen? Zijn jullie al een beetje bruin?
  Ik mail je van de week weer.
  Doe voorzichtig!
  Dikke kus, Juul!

  Door Anonymous Anoniem, Op 12 januari 2007 16:26  

 • He zusje,

  Baluh van die test. Krijg je nu extra tijd met tentames?
  Als je mailt niet naar chat@eendje.nl dat lees ik niet. gebruiker wouter ipv chat.
  Helaas niet echt bruin, want het weer werkt niet zo mee. Tot snel dikke X terug
  a en w.

  Door Blogger eEndje, Op 14 januari 2007 10:38  

Een reactie plaatsen<< Startpagina